Αυτοέκδοση

Θέματα σχετικά με την αυτοέκδοση συγγραμάτων στην Ελλάδα και τον κόσμο



Γιατί ipubnet



Γιατί ονόμασα τον ιστότοπό μου Ipubnet.com;

To Ιpubnet.com είναι μια συντομογραφία του I (εγώ) Publish (Δημοσιεύω) Network (Διαδίκτυο).

Περισσότερα...

Τι είναι η αυτοέκδοση


Τι είναι τελικά η αυτοέκδοση;
Πως λειτουργούν οι εκδόσεις συγγραμμάτων στην Ελλάδα; Τι επιλογές έχει στην Ελλάδα του σήμερα ένας νέος συγγραφέας;

Περισσότερα...
 Νέα Άρθρα

Ευρετήριο Άρθρου


Ενδιαφέρεσαι να εκδόσεις μόνος σου το βιβλίο σου.
Τι σε συμφέρει περισσότερο; Η Έντυπη ή η Ηλεκτρονική έκδοση;

Ας δούμε λίγο συνοπτικά τα έξοδα αλλά και τα προσδοκώμενα έσοδα τα οποία κατά μέσο όρο θα έχεις, αν αποφασίσεις κάποια από τις δυο μορφές έκδοσης. Στις παρακάτω τιμές περιλαμβάνεται ΦΠΑ 24%.

Έντυπη έκδοση.

Στην έντυπη πρώτη έκδοση 500 βιβλίων, των 300 σελίδων περίπου το καθένα, μεγέθους 21cm * 14cm, με μαλακό εξώφυλλο, θα έξοδα τα οποία θα έχεις θα αγγίζουν ή και θα υπερβαίνουν τα 2.500 ευρώ.
Διότι:
Θα χρειαστείς περίπου 250 ευρώ για τη δημιουργία των εξωφύλλων του βιβλίου σου, ανάλογα φυσικά και με τις απαιτήσεις σου. Θα χρειαστείς άλλα 300 ευρώ τουλάχιστον για την επιμέλεια και άλλα 200-300 για τη σελιδοποίηση του βιβλίου. Για την εκτύπωση 500 βιβλίων με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, θα χρειαστείς 1800 ευρώ. Τα έξοδά σου έχουν ήδη φτάσει περίπου τα 2.500 ευρώ μόνο για την εκτύπωση των βιβλίων σου. Υποθέτωντας ότι έχεις μέσο να παραλάβεις από το τυπογραφείο τα βιβλία και ότι αρχικώς δε θα πληρώσεις το βιβλιοπωλείο για κάποια προβεβλημμένη θέση στα ράφια του (πράγμα μάλλον απαραίτητο μετά από λίγο καιρό), παραμένουμε στα 2.500 ευρώ ως μια λογική βάση εξόδων για την πρώτη σου έκδοση. Δεν υπολογίζουμε εδώ και τα έξοδα για διαφημιστικό υλικό (επαγγελματικές κάρτες, αφίσες, banner, ιστότοπος, δελτία τύπου) προώθησης καθώς και το οργανωτικό κόστος για την πρώτη σου βιβλιοπαρουσίαση. Τα έξοδα αυτά, είναι πολύ πιθανόν να αγγίξουν τα 1.000 ευρώ.
Είναι προφανές ότι αν υπάρξουν επόμενες εκδόσεις, τότε τα έξοδα για εξώφυλλο, σελιδοποίηση, επιμέλεια και ιστότοπο δε θα υπάρχουν, μεγιστοποιώντας κατά αυτόν τον τρόπο τα κέρδη σου. Ας δούμε όμως ποιά μπορεί να είναι τα προσδοκώμενα έσοδά σου αν πουληθούν και τα 500 αντίτυπα της πρώτης σου έκδοσης στην λιανική τιμή των 15 ευρώ.
Λαμβάνοντας ως βάση ότι το βιβλιοπωλείο θα κρατήσει περίπου το 50% των εσόδων επί της λιανικής τιμής του βιβλίου (14.15 ευρώ χωρίς το ΦΠΑ 6% ενός βιβλίου) τότε θα έχεις να λαμβάνεις περίπου 3.500 ευρώ, προ φόρων.

Προσδοκώμενα έξοδα:  περίπου 3.500 ευρώ.
Προσδοκώμενα έσοδα:   3.500 ευρώ.

Διόλου ενθαρρυντικό, έτσι; Δηλαδή από την πρώτη σου έκδοση, το πιο πιθανό είναι να μην βγάλεις κανένα κέρδος. Θα έχεις όμως τη χαρά να δεις το βιβλίο σου στα ράφια σημαντικών βιβλιοπωλείων, για κάποιο άγνωστο χρονικό διάστημα. Και αναφέρω άγνωστο, διότι με τον καιρό, θα παραμεριστούν από την περίοπτη θέση και ίσως χρειαστεί να πληρώσεις κάτι παραπάνω (από το ήδη υπερβολικό 50% του ποσοστού τους) για να μείνεις λίγες μέρες ακόμη σε ένα προβεβλημένο ράφι. Και φυσικά θα πρέπει να αισιοδοξείς να πάει καλά το βιβλίο σου στις πωλήσεις για να ελπίζεις σε σημαντικά έσοδα κατά τη δεύτερη έκδοση και κυκλοφορία του.
Κατάλαβες τώρα γιατί δε θέλουν να ρισκάρουν οι εκδότες με το έργο σου; Κατάλαβες τώρα γιατί ορισμένοι εκδοτικοί οίκοι χρεωκόπησαν ή φυτοζωούν και προσπαθούν να σε παραπλανήσουν άλλοτε παρακρατώντας τα όποια ποσοστά σου για άγνωστο διάστημα και άλλοτε εκμεταλλευόμενοι χωρίς ποσοστά για εσένα τα έσοδα από τις πωλήσεις των ebook σου ή τη συμφωνία με κάποιο τηλεοπτικό ή κινηματογραφικό στούντιο; Αν φυσικά ποτέ σου απαντήσουν για το έργο σου.
Κατάλαβες τώρα γιατί κάποιοι γκουρού της αυτοέκδοσης σου ζητάνε να πληρώσεις σχεδόν το σύνολο των εξόδων αυτών και ταυτόχρονα έχουν το θράσος να σου βάζουν καταχρηστικούς όρους επί των δικαιωμάτων σου; Επιχειρηματίες εκ του ασφαλούς. Σε καλούν να αναλάβεις σχεδόν εξ ολοκλήρου το επιχειρηματικό ρίσκο αλλά ταυτόχρονα επιδιώκουν τα μέγιστα επί των δικαιωμάτων σου αν το έργο σου πάει καλά και αρχίζει να πουλάει ικανοποιητικά. Σε κάθε περίπτωση, ο χαμένος είσαι εσύ, αγαπητέ συγγραφέα.
Έτσι όπως λειτουργούν οι εκδόσεις στην Ελλάδα (παραδοσιακές και αποκαλούμενες "αυτοεκδόσεις") συντηρούν ένα επιχειρηματικό παράδοξο που όμοιό του δύσκολα να βρει κανείς στο χώρο των επιχειρήσεων, παγκοσμίως. Και αυτή τη στιγμή προσεγγίζουμε το χόμπυ σου ως συγγραφέα υπό την επιχειρηματική σκοπιά για να βρούμε πιθανές λύσεις που θα σε οδηγήσουν σε ένα τέτοιο κέρδος που θα σε ενθαρρύνει να συνεχίσεις τη συγγραφή, γιατί όχι και ως βιοποριστικό μέσο. Γιατί κακά τα ψέμματα και οι αυταπάτες. Η έκδοση του δικού σου βιβλίου είναι άλλη μια επιχειρηματική δραστηριότητα ή ακόμα και αν δεν την βλέπεις ως έτσι, θα αναγκαστείς όταν πια θα έχεις χάσει πολλά.